2017 års Adamsonvinnare

Adamsonstatyetter

Adamsonstatyetter på parad.

Den internationella Adamsonstayetten 2017

STEFFEN KVERNELAND, NORGE

Steffen Kverneland är en bildskapare i världsklass: illustratör, satir- och karikatyrtecknare, serieskapare, konstnär. Med skeptisk blick och skeptisk penna rörde han sig länge på de traditionella litterära fälten. Han storverk – hittills – är emellertid den högst seriösa, vildsinta och oerhört mångfasetterade seriebiografin Munch (om den norske konstikonen Edvard Munch).

 

Den svenska Adamsonstatyetten 2017

GERT LOZELL

Svenska Serieakademins allra första svenska Adamsonstatyett 1965 tilldelades 91:ans upphovsman, Rudolf Petersson. Tio år senare gick priset till 91:an-tecknaren Nils Egerbrandt. Och nu är det Gert Lozells tur! Sedan 1987 har han regelbundet tecknat och inte sällan författat 91:an-episoder. Och han har under den tiden – 30 år i år!– märkbart fräschat upp serien, detta bland annat genom att på ett förtjänstfullt vis närma sig den fransk-belgiska farsseriestilen.

 

Svenska Serieakademins förtjänstdiplom 2017

1. ÅSA WARNQVIST

Åsa Warnqvists främsta seriemerit är naturligtvis hennes ordförandeskap i NAFS(k), det nationella ankistförbundet, mellan 2003 och 2009. Hon har också varit redaktör för NAFS(k)uriren och Kvacket. När det gäller barnlitteratur är hon en expert och eldsjäl och har i samband därmed sedan länge insett de tecknade seriernas läsfrämjande potential. Hon förmedlar sina forskningsresultat med klipsk auktoritet från plattformar som Svenska barnboksinstitutet och Svenska Dagbladet.

2. ANDREAS ERIKSSON

Andreas Eriksson är en serievärldens tusenkonstnär med massor av bollar i luften: han recenserar serier i tidningar; han har ett eget förlag, Ades Media, som bland annat ger ut Dylan Dog; han textar albumserier som Lucky Luke och The Undertaker; han översätter albumserier; han var projektledare bakom omfångsrika böcker om Lee Falk och Fantomen; han är en drivande kraft i The Scandinavian Chapter of the Lee Falk Memorial Bengali Explorers Club, Fantomensammanslutningen vars namn inte ens medlemmarna kan uttala utan snubbla på orden. Och naturligtvis har Andreas Eriksson under en period varit redaktör för serietidningen Fantomen.

 

Taggar:
Publicerad i Adamson-priset, Nyheter
Exit mobile version